Onderhoud

De Hortensia heeft veel water nodig. De Latijnse naam is niet voor niets Hydrangea Paniculata. Vooral wanneer u de tuinhortensia in een pot zet dient u erop te letten dat deze niet uitdroogt. Twee emmers water in de zomer is eerder regel dan uitzondering. U dient de hortensia in de volle grond echter niet lui te maken, de wortels mogen best wat moeite doen om water te krijgen.

Op zich is de Hortensia een van de makkelijkste planten voor in de tuin. Hij bloeit vanaf het begin van de zomer tot de vorst, verliest zijn blad in de winter, om in het vroege voorjaar al weer groen uit te lopen.

Hier echter wel een puntje van waakzaamheid! De meeste tuinhortensia’s bloeien op meerjarig hout. De knoppen in het voorjaar kunnen slecht tegen late nachtvorst, welke ons wel eens rond de IJsheiligen wil verrassen. U kunt de plant dan afdekken of eventueel besproeien (net als de fruittelers). Wanneer de plant luw staat of tegen een warme muur is geplaatst is de kans gering dat deze bevriest. Dood gaan doen Hortensia’s niet, alleen de knoppen moeten opnieuw gevormd worden en u heeft dan de kans die zomer weinig of geen bloemen te hebben.

In principe hoeft u Hortensia’s niet te snoeien, alleen wat oud hout verwijderen. Wordt hij toch te groot dan kunt u hem 1/3 terugsnoeien. Allen dan heeft u de kans die zomer geen bloemen te zien. U kunt er in dat geval ook voor kiezen elke jaar enkele takken terug te snoeien. Dit houdt de plant jong.
De enige uitzondering zijn de Hortensia's die alleen knop vormen op eenjarig hout. Deze dient u ieder voorjaar te snoeien.